Настанова Wsava по вакцинації собак та котів (2010)

	Настанова Wsava по вакцинації собак та котів (2010)

Список скорочень

а/т - антитіла;

в/в - внутрішньовенно;

в/м - внутрішньом'язово;

і/н - інтраназально;

п/ш - підшкірно;

AC (Artificial Colostrum) - штучне молозиво;

AHCh (Annual Health Check) - щорічний контроль здоров'я;

ALB (Avirulent Live Bacterin) vaccines - живі авірулентні протибактерійні вакцини;

CAV (Canine AdenoVirus) - аденовірус собак;

CCV (Canine CoronaVirus) - коронавірус собак;

CDV (Canine Distemper Virus) - вірус чуми собак;

CIV (Canine Influenza Virus) - вірус грипу собак;

CPiV (Canine Parainfluenza Virus) - вірус парагрипу собак;

CPV-2 (Canine ParvoVirus type 2) - парвовірус собак типу 2;

DOI (Duration Of Immunity) - тривалість імунітету;

FAQs (Frequently Asked Questions) – питання, що часто задаються;

FCoV (Feline CoronaVirus) - коронавірус котів;

FCV (Feline CaliciVirus) - каліцівіруси котів;

FeLV (Feline Leukemia Virus) - вірус лейкемії котів;

FHV-1 (Feline HerpesVirus-1) - герпесвірус котів-1;

FIP (Feline Infectious Peritonitis) - інфекційний перитоніт котів;

FISS (Feline Injection Site Sarcoma) - саркома на місці ін'єкції;

FIV (Feline Immunodeficiency Virus) - вірус імунодефіциту котів;

FPV (Feline ParvoVirus) - парвовірус котів;

KB (Killed Bacterin) vaccines - інактивовані (убиті) протибактерійні вакцини;

KV (Killed Virus) vaccines - інактивовані (убиті) противірусні вакцини;

MDA (Maternally Derived Antibody) - материнські антитіла;

MLV (Modified Live Virus) vaccines - живі модифіковані противірусні вакцини;

OspA (Outer surface protein A) - поверхневий протеїн A;

PETS (Pet Travel Scheme) - Програма подорожей з вихованцями;

RV (Rabies Virus) - вірус сказу;

VGG (Vaccination Guidelines Group) - група, котра створена в рамках Міжнародної ветеринарної асоціації дрібних тварин для написання Настанови по вакцинації;

WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) - Міжнародна ветеринарна асоціація дрібних тварин.  

      

Питання, що стосуються вакцин  

1. Як швидко після вакцинації базовими («core») вакцинами у собак розвивається імунна відповідь, що здатна запобігти важкому перебігу захворювання?

 

Після використання базових вакцин для розвитку імунної відповіді, що здатна попередити у собак важкі форми хвороби, потрібна різна кількість часу. Це залежить від індивідуальних особливостей тварини, від застосованої вакцини та збудника хвороби:

 

- Найшвидшу імунізацію забезпечує вакцина проти CDV - як жива противірусна (MLV), так і рекомбінована. Час від її введення до початку імунної відповіді становить кілька годин. Захист забезпечується вже через одну добу (якщо у тварини немає MDA або серйозного імунодефіциту).

 

- Імунітет до CPV-2 і FPV розвивається близько 3-х днів і, якщо використовувалась ефективна жива противірусна (MLV) вакцина, на 5-й день він зазвичай вже достатній. При використанні вбитих вакцин проти CPV-2 і FPV на це потрібно 2-3 тижні або навіть більше.

 

- Ін'єкційне введення живої противірусної (MLV) вакцини проти CAV-2 забезпечує захист до CAV1 через 5-7 днів. При інтраназальному введенні вірусу CAV-2 для досягнення того ж рівня захисту до CAV-1 потрібно більше 2-х тижнів, і розвивається захист не у всіх собак. Тому для імунізації до CAV-1 рекомендується ін'єкційне введення вакцини проти CAV-2.

 

- Імунітет до FCV і FHV-1 формується не у всіх тварин. При наявності імунної відповіді на його розвиток потрібно 7-14 днів. 

 

2. Чи існують польові мутантні варіанти CDV або CPV-2 (біотипи або серотипи), від яких не здатні захистити існуючі вакцини?

 

Ні, згідно з результатами експериментальних і польових досліджень, вакцини проти CDV і CPV-2 забезпечують захист від всіх відомих на сьогоднішній день ізолятів CDV і CPV-2.

 

3. Чи можна застосовувати тваринам вакцини проти парвовірусу (CPV-2 або FPV) перорально?

 

Вводити CPV і FPV перорально НЕМОЖНА, оскільки так вони не імунізують тварин. При інтраназальному введенні відбувається імунізація, але найефективнішим є ін'єкційний спосіб введення (п/ш, в/м).

 

4. Чи можуть будь які вакцини проти CPV-2 імунізувати цуценят з материнськими антитілами (MDA) в більш ранньому віці, ніж інші вакцини?

 

Так. Вакцини, що містять більш високі титри вірусу та/або більш імуногенні ізоляти (незалежно від варіанту), придатні для ранньої імунізації (приблизно на 2 тижні раніше інших вакцин).

 

5. Чи можна використовувати визначення титрів антитіл для оцінки ступеня захисту після вакцинації?

 

Так. Визначення титрів антитіл особливо актуально для оцінки імунітету до CDV, CPV-2 і CAV-2 у собак; до FPV у котів; а також до вірусу сказу у обох видів тварин. Але при цьому результати, отримані різними лабораторіями, можуть істотно різнитися. Розробка тестів для оцінки клітинного імунітету поки не привела до помітних успіхів з різних технічних і біологічних причин.

 

6. Чи сприяють протибактерійні вакцини проти Leptospira тривалому (багаторічному) захисту з високим ступенем ефективності, подібно противірусним вакцинам базового курсу?

 

Ні. Вакцини проти Leptospira spp. імунізують собаку на термін 3-12 місяців з ефективністю менше 70%. При цьому вакцина часто запобігає тільки клінічному прояву хвороби, але не інфікуванню і виділенню збудника, особливо якщо контакт з бактерією виникнув більш ніж через 6 місяців після вакцинації. Напруженість імунітету у різних собак до різних сероварів НЕ однакова. Антитіла можна виявити в 

крові протягом декількох місяців, а імунологічна пам'ять зберігається близько 1 року. Тому для собак з високим ступенем ризику зараження потрібна ревакцинація кожні 6-9 місяців.

 

7. Чи забезпечують захист тварини вакцини проти вірусу лейкемії котів (наприклад: вбита ад'ювантна, субодинична або рекомбінантна) після введення однієї єдиної дози?

 

Ні. Потрібно не менше 2-х доз вакцини проти FeLV (вбитих ад'ювантних, субодиничних, рекомбінантних), які можна вводити з 8 тижнів з інтервалом 14-28 діб. Для ревакцинації достатньо введення однієї дози. Якщо між введенням першої та другої початкових доз пройшло більше 6-ти тижнів, необхідно починати заново одна з доз вакцини обов'язково повинна бути введена не пізніше, ніж через 2-6 тижнів після попередньої.

 

8. Чи потрібно після завершення повного початкового курсу вакцинації, вакцинувати кішку проти FeLV частіше, ніж 1 раз на 3 роки?

 

Після завершення повного початкового курсу вакцинації проти FeLV (що включає 2-х кратну вакцинацію кошенят з подальшою одноразової ревакцинацією не пізніше, ніж через 12 місяців) ревакцинацію проти FeLV потрібно робити 1 раз на 3 роки. Більш часте введення ад’ювантних вакцин може збільшити ризик розвитку постін’єкційної саркоми (FISS).

 

9. Чому в багатьох країнах не продається вакцина проти FIV?

 

Чи доцільно продавати вакцину на території якої-небудь країни вирішує виробник та місцеві органи управління, що видають ліцензію. Вакцини проти FIV містять 2 підтипи (A і D), але претендують на перехресний захист і до інших. У різних країнах можуть циркулювати різні підтипи FIV. Крім того, після вакцинації стає проблематичною серологічна діагностика хвороби (до вакцинації обов'язково потрібно перевірити, чи немає у кішки антитіл до FIV, і ідентифікувати її за допомогою мікрочіпа).

 

10. Чи може вакцинована проти FIV і ідентифікована за допомогою мікрочіпа кішка бути інфікованою вірусом імунодефіциту котів (FIV)?

 

Так. Вакцина не захищає від інфікування усіма підтипами FIV, тому вакцинована кішка може бути джерелом інфекції для сприйнятливих тварин.

 

11. Чи існує вакцина проти вірусу грипу собак (CIV)?

 

Так, в США нещодавно отримала умовну ліцензію нова вакцина для профілактики грипу собак, що викликається вірусом H3N8. Як всі вбиті ад'ювантні вакцини, вона вимагає введення 2-х початкових доз з інтервалом 2-4 тижні. Її ефективність і тривалість імунітету (DOI) будуть відомі після декількох років реального використання.

 

12. Чи існують вакцини для собак та/або котів, які захищають тварина від інфекційних хвороб, викликаних вірусами, бактеріями, грибами/дріжджами і/або паразитами? 

 

Питання, що стосуються процедури вакцинації  

1. Чи можна змішувати різні типи вакцин в одному шприці?

 

Ні, якщо це не рекомендовано по інструкції.

 

2. Чи можна вакцинувати одну і туж тварину різними вакцинами (що не є частиною єдиного комерційного продукту)?

 

Можна, але різні вакцини слід вводити в різні місця.

 

3. Чи можна зменшити кількість введеної вакцини для собак маленьких порід, щоб зменшити ризик побічних реакцій?

 

Ні, рекомендований виробником об’єм вакцини (1,0 мл) зазвичай містить мінімальну імунізуючу дозу, тому повинно бути введено повністю.

 

4. Чи варто використовувати одну і туж кількість введеної вакцини для великих (таких наприклад, як датський дог) і дрібних (чихуа-хуа) собак?

 

Великим собакам теж не потрібно збільшувати дозу, на відміну від фармпрепарату, об'єм введеної вакцини залежить не від маси тіла, а від мінімальної імунізуючої дози.

 

5. Чи можна вакцинувати вагітних тварин?

 

По можливості потрібно уникати вакцинації вагітних. Але під час спалаху CDV або FPV в розпліднику для жодного разу не вакцинованих у вагітних тварин можна зробити виняток.

 

6. Чи може лікування глюкокортикоїдами в іммуносупресивних дозах під час початкового курсу вакцинації або при подальшій ревакцинації тварин перешкоджати розвитку імунної відповіді на базові («core») вакцини?

 

Лікування глюкокортикоїдами в іммуносупресивних дозах перед або під час вакцинації не знижує істотно вироблення а/т у собак і котів. Однак рекомендується провести додаткову ревакцинацію через 2 або більше тижнів після закінчення лікування, особливо якщо на його фоні проводилася початкова серія базової («Core») вакцинації.

 

7. Чи можна вакцинувати тварину щотижня при високому ступені ризику?

 

Ні, не можна, навіть якщо ступінь ризику зараження дуже висока. Вакцинація, у тому числі різними вакцинами, повинна проводитися не частіше ніж 1 раз на 2 тижні.

 

8. Коли повинна бути введена остання доза початкової серії для цуценяти або кошенят?

 

Щенята або кошенята повинні отримати останню дозу початковій серії у віці 14-16 тижнів або старше.

 

9. Чи можна ввести інтраназально живу модифіковану вакцину проти Bordetella ін’єкційно?

 

Ні. Така ін'єкція може викликати сильну місцеву реакцію або призвести до системного захворювання хвороби (наприклад, печінкової недостатності) чи загибелі тварин.

 

10. Чи можна використовувати вакцини різних виробників в рамках програми ревакцинації однієї тварини?

 

Так, це навіть бажано використовувати вакцини різних виробників протягом життя тварини, тому що вони можуть містити різні штами збудників (наприклад, FCV).

 

11. Чи потрібно дезінфікувати місце ін'єкції (наприклад, спиртом)?

 

Ні, користь від використання спирту для дезінфекції місця ін'єкції не доведена, а ось інактивувати живу (MLV) вакцину він може.

 

12. Чи можна розділити частини асоційованої вакцини?

 

Так. Частини асоційованої вакцини при необхідності можна використовувати роздільно. Наприклад, вакцину проти Leptospira в комбінованих продуктах часто використовують як розчинник для вірусної складової. Вірусну частину вакцини можна ресуспендувати у стерильній воді або фізіологічному розчині, а решту частина з Leptospira можна вколоти в інше місце або в інший час. 

 

13. Чи буде імунізована тварина, яка отримала 1 дозу вакцини, але потребує дворазового введення (наприклад, проти Leptospira або FeLV), і не отримала його протягом наступних 6-ти тижнів?

 

Ні. Якщо тварина отримала 1 дозу вакцини, що вимагає дворазового введення, і не отримала другу протягом наступних ≤ 6 тижнів, вона не імунізована. Перша доза убитих вакцин (таких як Leptospira або FeLV) готує імунну систему, а імунізує тільки друга. Якщо після введення першої дози такої вакцини пройшло більше 6 тижнів, потрібно почати все заново: 2 дози з інтервалом 2-6 тижнів, одна доза для ревакцинації щорічно або рідше.

 

14. Чи може тривале голодування вплинути на імунну відповідь при вакцинації?

 

Так. Постійна нестача вітамінів і мікроелементів (особливо вітаміну E і Se) може перешкоджати розвитку у цуценят захисної імунної відповіді, при підозрі на тривале голодування потрібно скорегувати раціон і тоді ревакцинувати тварину для отримання гарантованого захисту.  

  • Контакти

    Ветеринарний госпіталь
    м.Львів, вул. С. Яблонської, 8
    (094) 843-81-44
    (067) 559-69-02
    (вартість дзвінка за тарифами Вашого оператора)
    Графік роботи: ЦІЛОДОБОВО!
    info@eurovet.lviv.ua

    Ветеринарна клініка
    м.Львів, вул.Пасічна,102
    (032) 232-99-92
    (067) 559-69-08
    (вартість дзвінка за тарифами Вашого оператора)
    Графік роботи: ЦІЛОДОБОВО!
    info@eurovet.lviv.ua

  • Знижки

    Для наших постійних клієнтів та їх улюбленців ми пропонуємо приємні бонусні програми та подарунки

Партнери

Партнери нашої ветеренарної клініки vetmed royalcanin