Увеодерматологічний синдром собак

Увеодерматологічний синдром собак Увеодерматологічний синдром собак Увеодерматологічний синдром собак Увеодерматологічний синдром собак
Увеодерматологічний синдром собак
 
   Увеодерматологічний синдром собак – це імуноопосередковане захворювання, що вражає пігментні клітини організму, особливо у виражено в пігментованих органах, таких як шкіра і очі. Вважається, що патологія пов’язана з руйнуванням меланоцитів, пігментних клітин організму, власною імунною системою. Цей стан описаний в медицині людини як Синдром Фогта-Коянаги-Харада (Vogt-Koyanagi-Harada). Переважно страждають собаки північних порід, такі як акіта, самоїд, сибірський хаскі, шотландська вівчарка, чау чау, але можуть хворіти різні породи.
 
   Клінічні ознаки, пов'язані з цим станом, викликані прогресуючим запаленням внутрішньочних структур очей, відомим як увеїт. Офтальмологічні ознаки хвороби зазвичай передують дерматологічним проявам. Конкретні прояви залежать від ступеню запалення, ділянки ураження ока та тривалості захворювання. Першими симптомами можуть бути: косоокість, світлочутливість і запалення тканин навколо ока. Серйозне запалення, яке розвивається всередині ока, а також відшарування сітківки, що призводить до раптової втрати зору, не є рідкістю.Можна відмітити прогресуючу втрату пігментаціі на шкірі і волоссі (особливо навколо повік, носа, роту, м'якішів лапі в перианальній зоні). З часом у пацієнтів можуть розвиватись вторинні шкірні інфекції з формуванням ерозивних уражень і тяжкий увеїт.Увеїт, в свою чергу,може призвести до катаракти (непрозорість кришталика), формуванню рубців і спайок всередині ока, глаукоми (підвищений внутрішньоочний тиск) і відшаруванню сітківки. Ці ускладнення руйнівні для очей і загрожують сліпотою.
 
   Фото 1, 2, 3. Собака породи акіта-іну, кобель, 1 рік. Характерні ураження в зоні морди: депігментація і ерозії ділянки носа, губ, повік; ендотеліальний набряк рогівки в результаті вторинної глаукоми. Фото зроблені під час первинного огляду.
Фото 1
 
Фото 2
 
Фото 3
 
   Фото 4, 5. Зовнішній вигляд собаки після 7 днів терапії. Значно менше виражений ендотеліальний набряк рогівки, як результат контролю над запальним процесом (увеїт), а також контролю внутрішньоочного тиску (вторинна глаукома).
 
Фото 4
 
Фото 5
 
   Фото 6, 7. Собака після 10 днів лікування.
 
Фото 6
 
Фото 7
 
Диференціальні діагнози:
  • Шкірна червона вовчанка
  • Системна червона вовчанка
  • Листовидна пухирчатка
  • Еритематознапухирчатка
  • Епітеліотропналімфома
  • Дерматоміозит
  • Вітіліго
  • Лейшманіоз
 
   Діагноз ставлять на основі характерної клінічної картини (історія хвороби, результати огляду, виключення інших диференційних діагнозів),гістопатологічного дослідження уражених ділянок шкіри, а також по реакції на лікування, якщо воно було призначене раніше отримання результатів гістології.
 
   Лікування і прогноз
   Для попередження сліпоти необхідно раннє і агресивне системне лікування. Офтальмологічні прояви цієї патології також необхідно контролювати пожиттєво за допомогою місцевого або субкон'юнктивального введення стероїдних протизапальних засобів для контролю запального процессу, що зачіпає внутрішньоочні структури (увеїт).
   Використовують імуносупресивні дози оральних стероїдних протизапальних засобів, а також їх комбінація з іншими імуномодулюючими препаратами (азатіоприн, циклоспорин) для зниження дози кожного та підтримки ремісії.Такі препарати потребують регулярного контролю побічних ефектів, загального стану організму, а також проведення аналізів крові.
   Після зникнення ураження очей (приблизно 4-8 тижнів), дози потрібно поступово зменшувати на протязі декількох (8-10) тижнів до досягнення найменшефективної дози препаратів (можливо з дозуванням через день), яка підтримуватиме ремісію.
 
   Прогнозвід «обережного» до «несприятливого». Зазвичай необхідна пожиттєва терапія, ймовірно буде складно досягти адекватного контролю захворювання. Якщо увеїт не піддається агрессивному лікуванню на ранніх етапах, або він погано контролюється, ймовірними наслідками можуть бути глаукома, катаракта і сліпота. Шкірна депігментація є, зазвичай, лише косметичною проблемою і може залишатись постійною або частково усуватисяв деяких випадках.
 
                                      Автор - Дар'я Малахова, лікар ветеринарної медицини (спеціалізація - офтальмологія)                                                                     
  • Контакти

    Ветеринарний госпіталь
    м.Львів, вул. С. Яблонської, 8
    (094) 843-81-44
    (067) 559-69-02
    (вартість дзвінка за тарифами Вашого оператора)
    Графік роботи: ЦІЛОДОБОВО!
    info@eurovet.lviv.ua

    Ветеринарна клініка
    м.Львів, вул.Пасічна,102
    (032) 232-99-92
    (067) 559-69-08
    (вартість дзвінка за тарифами Вашого оператора)
    Графік роботи: ЦІЛОДОБОВО!
    info@eurovet.lviv.ua

  • Знижки

    Для наших постійних клієнтів та їх улюбленців ми пропонуємо приємні бонусні програми та подарунки

Партнери

Партнери нашої ветеренарної клініки vetmed royalcanin