Гіпертензивна ретинопатія у котів

Гіпертензивна ретинопатія у котів
   Гіпертензивна ретинопатіяце захворювання сітківки та судинної оболонки ока, що є офтальмологічним проявом системної (артеріальної) гіпертензії. Артеріальну гіпертензію можуть реєструвати у багатьох видів тварин та людини, але коти – лідери по частоті виникнення подібних ускладнень.
 
   В результаті значного підвищення тиску в кровоносних судинах в першу чергу починають страждати так звані органи-мішені, які є найбільш чутливими до подібних змін. Це нирки, серце, головний мозок та очі.
   Підвищення тиску у судинах найчастіше викликане хронічною нирковою недостатністю та гіпертиреозом (підвищення рівня гормонів, що продукує щитоподібна залоза). Але зустрічають також у старих котиків без подібних патологій, тому науковці все частіше говорять про наявність у котів первинної артеріальної гіпертензії, подібною до людської.
   Найчастіше ця хвороба виникає у котів старших 8-10 років. Але первинні зміни можуть виникати у молодшому віці, а можливі й у старших тварин. Загальна тенденція полягає у тому, що з віком ризики виникнення зростають.
   Більшість змін в організмі, що можуть тривати роками, залишаються непомітними для власників. Їх найчастіше пов’язують з поважним віком котика, та не надають їм значення. Та варто знати про перші ознаки цього захворювання:
 
- зменшення активності,
- зниження апетиту або надмірна перебірливість,
- посилена спрага та відповідно збільшений об’єм сечі,
- також втрата ваги тіла при збереженому апетиті.
 

   Насправді, клінічні прояви не специфічні і не завжди однозначні, тому на огляд до ветеринарного офтальмолога такі котики часто потрапляють з симптомами гострої втрати зору. В певний момент власник розуміє, що кішка не хоче рухатись, або під час пересування натикається на різні предмети. При цьому тварини часто демонструють дезорієнтованість, а також можуть голосно м’явкати/кричати.

   При огляді у ветеринарного офтальмолога найпоширенішими клінічними проявами є мідріаз (розширення зіниці), відсутність реакцій та рефлексів, що вказує на втрату зору, та крововиливи в передню камеру ока та в ділянці сітківки (фото № 1, 2, 3).

Фото №1

Фото №2

Фото №3

Найбільш значні ураження лікар-офтальмолог може побачити при офтальмоскопії (огляд очного дна). Серед них часткове або повне відшарування сітківки, набряк сітківки, дегенерацію сітківки та крововиливи в товщу сітківки під неї та в скловидне тіло (фото №4). Для порівняння фото №5 демонструє нормальний вигляд очного дна у котів.

(Джерело: Фото№4: vet-oculus.ru/works/gipertenzivnaja_retinopatija_koshek,  Фото №5 Книга Kirk N. Gelatt, Essentials of Veterinary Ophthalmology, Third Edition, 2014)

   Одразу під час огляду проводиться вимірювання артеріального тиску та призначають препарати для контролю гіпертензії. В залежності від важкості ураження очей додатково можуть бути рекомендовані офтальмологічні краплі.

При ранньому зверненні власника з першими проявами втрати зору у більшості випадків вдається швидко взяти під контроль артеріальний тиск та відновити зір тварині. 

   Що важливо розуміти?

Офтальмологічні прояви – це лише «верхівка айсбергу». Важкі ураження внутрішніх органів та систем можуть супроводжувати артеріальну гіпертензію, а ниркова недостатність та гіпертиреоз лишаються недіагностованими.

Саме тому ми пропонуємо власникам котиків, яким більше 8-10 років проводити профілактичний огляд їх улюбленця у ветеринара-офтальмолога та здавати аналізи крові один раз на рік з метою ранньої діагностики поширених патологій.

 

Автор - Дарья Малахова, лікар ветеринарної медицини (спеціалізація: офтальмологія)

  • Контакти

    Ветеринарний госпіталь
    м.Львів, вул. С. Яблонської, 8
    (094) 843-81-44
    (067) 559-69-02
    (вартість дзвінка за тарифами Вашого оператора)
    Графік роботи: ЦІЛОДОБОВО!
    info@eurovet.lviv.ua

    Ветеринарна клініка
    м.Львів, вул.Пасічна,102
    (032) 232-99-92
    (067) 559-69-08
    (вартість дзвінка за тарифами Вашого оператора)
    Графік роботи: ЦІЛОДОБОВО!
    info@eurovet.lviv.ua

  • Знижки

    Для наших постійних клієнтів та їх улюбленців ми пропонуємо приємні бонусні програми та подарунки

Партнери

Партнери нашої ветеренарної клініки vetmed royalcanin