На прийом до стоматолога

На прийом до стоматолога

Внаслідок неправильного догляду, або ж недогляду за зубами та ротовою порожниною часто у собак та котів виникають стоматологічні проблеми. Та, на превеликий жаль, господарі тварин звертають на це увагу, коли захворювання уже прогресує. А як відомо попередити хворобу набагато простіше ніж боротись із нею!

Найпоширенішими захворюваннями ротової порожнини, зокрема зубів тварин є: парадонтит, гіпоплазія емалі, перелом (фрактура), стоматит, гінгівіт, порушення оклюзії (прикусу), пульпіт, одонтогенний абсцес тощо.

Від нальоту до остеомілієліту

Все починається з нальоту. У ротовій порожнині, без винятку у всіх, відбувається скупчення бактерій з частинок слини, слизової оболонки, часточок корму і великої кількості різної мікрофлори. Все це стає сприятливим середовищем для розвитку бактерій, вони ж виділяють кислоту, яка негативно впливає на зуби. Якщо ж не позбуватись зубного нальоту тоді завдяки слині, а точніше мінералам (фосфатам і карбонатам), які містяться у ній, наліт за 4-6 місяців перетворюється у зубний камінь.

Якщо зубний камінь не видалити, тоді він збільшується в розмірах та викликає запалення ясен (гінгівіт), а також до парадонтиту (запалення тканин пародонту навколо зуба, що утримують їх у альвеолі) та поступового оголення коренів, що може призвести до втрати зуба. Все це супроводжується болем для Вашого улюбленця, він може частково, або і зовсім відмовлятись від їжі. Якщо ж не боротись з цим захворюванням то в подальшому це може призводити до одонтогенних абсцесів (вогнище гнійного запалення), які, зі свого боку, можуть призвести навіть до остеомілієліту кісток щелепи (гнійний інфекційний процес, що захоплює всі структурні компоненти щелепної кістки). 

     Ще однією поширеною проблемою є затримка зміни тимчасових («молочних») зубів у собак, що тягне за собою до порушення оклюзії (прикусу), травмування твердого піднебіння, губ, язика, що може супроводжуватись болем, кровоточивістю, утворенням виразок.

Коли собака гризе кістки, палки, а також внаслідок удару чи падіння, тварина може отримати травму зуба, а саме перелом зуба (фрактура). В результаті такої травми може змінитись колір коронки зуба, що вказує на пульпіт (запалення внутрішніх тканин зуба).

Гіпоплазія емалі – ще одна з причин звернення до ветеринарного стоматолога. Внаслідок зміни чи збою мінерального обміну в організмі кошенятка чи цуценяти, а також через перенесені інфекційні захворювання, під час рахіту чи через механічну травму зуба, що формується відбувається недорозвинення емалі (поверхневий шар зубу)

Зняття зубного каменю

Сьогодні існує 2 основних способи зняття зубного каменю: механічний метод за допомогою спеціальних інструментів та ультразвуковий за допомогою ультразвукового скалера.

У нашій клініці процедуру зубного каменю проводять другим способом – ультразвуковим скалером. А також полірування зубів з використанням спеціальних відбілюючих зубних паст, які відрізняються низькою травматичністю зубів та м’яких тканин ротової порожнини, і високою якістю, що дозволяє отримати кращі результати в порівнянні з механічним методом.

Використання скалера для зняття зубного каменю дозволяє проводити цю процедуру безпечно для зубів та ясен, швидко та якісно! Полірування зубів після зняття зубного каменю підвищує ефективність останнього в рази, а також дозволяє відбілити зуби вашого улюбленця! Полірування можна провести одразу ж після зняття зубного каменю з тим, щоб не наркотизувати тварину повторно. Процедура безболісна і легко переноситься тваринами.

У мережі наших клінік процес видалення зубного каменю складається з ІІІ етапів:

І етап – механічна обробка поверхні зубного ряду за допомогою стоматологічного інструменту;

ІІ етап – ультразвукове очищення (УЗ скалером)

ІІІ етап – полірування зубного ряду за допомогою спеціальних насадок та професійної пасти

Важливо знати!

Керуючись Положенням FECAVA (Федерація європейських ветеринарних асоціацій) та EVDS (Європейське ветеринарне стоматологічне товариство) про неможливість виконання стоматологічних процедур без анестезії у собак та котів, ми не проводимо стоматпроцедури без седації! Адже без анестезії не можливо повністю обстежити ротову порожнину, через що життєво важливий діагноз може бути прогавлений або поставлений пізно; складно зробити ретельну санацію у важливій та важкодоступній підясенній частині; може призвести до пошкодження тканин навколо зуба; може викликати дискомфорт, біль і/або страждання тварини; відкладе отримання пацієнтом належної професіональної допомоги.

Сучасний рівень розвитку анестезії з відповідним моніторингом і підтримкою дає дуже низький процент ризику. В будь-якому випадку переваги і ефективність професіонального стоматологічного лікування значно перевищують ризики, пов’язані з анестезією. Проведення інтубації, під час якої  ендотрахіальна трубка постачає анестезуючі гази безпосередньо у трахею, а також захищає пацієнта від вдихання зубних відкладень та бактерій, що знаходяться в аерозолі, які виділяються під час проведення стоматологічних процедур. 

Тож, якщо у Вашого улюбленця є хоч один із наступних симптомів, неодмінно зверніться до ветеринарного лікаря!

-          неприємних запах з пащі;

-          запалення чи кровотечі ясен;

-          зубний камінь;

-          набряк морди;

-          слинотеча;

-          зуби стали рухливими;

-          змінився колір зуба, його розташування чи цілісність;

-          відмова від їжі або скавуління під час її прийому.

 

Запам’ятайте!

  1. Привчайте Вашого улюбленця чистити зубки хоча б 1 раз на два дні (приблизно з 5 місяців);
  2. Ласуйте спеціальними смаколикамисерії Dental ;
  3. Проходьте регулярно огляди ротової порожнини:

-       для молодих собак та котів – 1 раз в рік;

-       для тварин старше 4-5 років – 1 раз на півроку;

-       для собак малих порід (йорк, той, чіхуа…) – 1 раз на 5-6 місяців;

-       тваринам старше 3-х років, під час огляду, потрібно робити рентгенологічне обстеження зубощелепної системи, адже інколи здоровий ззовні зуб, вже є пошкодженим і його необхідно видаляти.

 

У нашій клініці Ви можете отримати наступні послуги:

  • Дентальна рентгендіагностика
  • Зняття зубного каменю
  • Реставрація емалі
  • Ендодонтичне лікування (пломбування каналів)
  • Пломбування (поверхневе)
  • Виправлення прикусу (також і з постановкою брекет системи)
  • Екстракція (видалення) тимчасових/постійних зубів
  • Виготовлення зліпків
  • Гінгівектомія            

 

Бажаємо, аби зубки Ваших чотирилапих улюбленців завжди були в чудовому стані, міцні та здорові! А наші кваліфіковані ветеринарні фахівці завжди готові допомогти у цьому ;)

 

 

                                                                                                                                                                  Автор: Калімулліна Людмила

  • Контакти

    Ветеринарний госпіталь
    м.Львів, вул. С. Яблонської, 8
    (094) 843-81-44
    (067) 559-69-02
    (вартість дзвінка за тарифами Вашого оператора)
    Графік роботи: ЦІЛОДОБОВО!
    info@eurovet.lviv.ua

    Ветеринарна клініка
    м.Львів, вул.Пасічна,102
    (032) 232-99-92
    (067) 559-69-08
    (вартість дзвінка за тарифами Вашого оператора)
    Графік роботи: ЦІЛОДОБОВО!
    info@eurovet.lviv.ua

  • Знижки

    Для наших постійних клієнтів та їх улюбленців ми пропонуємо приємні бонусні програми та подарунки

Партнери

Партнери нашої ветеренарної клініки vetmed royalcanin